Företaget grundades av Gino Zenato på 1960-talet och föddes som en plantskola för produktion av sticklingar avsedda för vinodling. Redan från början stöttade Gino denna verksamhet med egen vinproduktion, som en direkt testbänk för sin verksamhet som plantskola. 1981 gick vingården över till hans son Valerio som berikade produktionen med värdefulla viner, omedelbart präglade av en stark personlighet. Därmed fick han de första erkännandena och satte definitivt företaget på kartan som kvalitetsvinproduktion. Dess viner kännetecknas av markant mineralitet och struktur. Typiska egenskaper för territoriet, tolkade enligt en elegant och raffinerad stil, Fabio och Paolo, den tredje generationen vinproducenter, stödjer Valerio i att driva företaget och fortsätter idag familjetraditionen med samma entusiasm som deras farfar. Le Morette utvecklar idag olika markområden i områdena Peschiera, Desenzano och Pozzolengo. De har sitt ursprung i solida familjerötter. Le Morette anses nu vara en av de historiska vingårdarna i Lugana DOC, med tanke på dess ursprung rotat i territoriet i över sextio år. Den nya källaren, som invigdes för 10 år sedan, är nu nära en expansion för att ge rätt utrymme åt den nya tappningslinjen som företaget utrustat sig med under 2021, vilket vittnar om en källare inriktad mot innovation och produktionseffektivitet med syftet med det maximala autentiska uttrycket av territoriet.
Le Morette är idag UNESCO World Heritage natural reserve.
Gården utvecklas på 50 hektar vingårdar fördelade på tre gods, två i San Benedetto di Lugana och en i kommunen Desenzano del Garda, som ligger närmast Gardasjön. Dessa territorier ligger på mycket styva jordar som ibland pressar vinstockarna till sina gränser, särskilt deras vattenreserver. Detta är området för "territorial first cru", där vita viner med större struktur och uttalad mineralitet produceras. År 2008 tillkom 5 hektar vingårdar i kommunen Lazise, inom produktionsområdet Bardolino Classico.
För att fortsätta behöver vi veta att du är 25 år eller äldre.