Mojito: En tidlös klassiker

April 05, 2023 2 minuters läsning

Mojito: En tidlös klassiker

När det kommer till klassiska cocktails är det få drinkar som kan mäta sig med en Mojito. Lätt, mintig och uppfriskande. Det finns något magiskt med en kall Mojito i handen, speciellt under varmare månader. Men vad är det egentligen som gör denna drink så speciell?

 

För det första är Mojito en perfekt balans mellan sött och syrligt. Den innehåller sockerlag, lime, färsk mynta, sodavatten och rom vilket i princip är sommar i ett glas. Dessutom är den lätt att mixa ihop, vilket gör den till en favorit bland bartenders.

 

Men det är inte bara smaken som gör Mojito så eftertraktad och fängslande utan även dess historia.

 

Den härstammar från Cuba och sägs ha skapats av Ernest Hemingway under hans tid på ön. Vissa hävdar att han skapade drinken för att hjälpa till att lindra huvudvärk efter alltför många Daiquiris. Vi skriver dock inte under på det här utan det är upp till var och en att ta reda på.

 

Och om du vill nörda ner dig ordentligt i Mojito-världen finns det till och med speciella Mojito-isbitar. När vanliga isbitar smälter menar många på att vattnet från isen förstör din Mojito. Rimligt ändå. Därför finns det iskuber gjorda av vatten, socker och limejuice som hjälper till att behålla den läckra smaken – även under en värmebölja.

 

RECEPT

Klassisk Mojito

Att göra en imponerande Mojito kräver några få enkla steg. Here we go!

 

Du behöver:

· Färsk mynta (cirka 8–10 blad)

· 1 1/2 msk socker

· 1/2 limeklyftor

· 45 ml ljus rom

· Sodavatten

· Krossad is

· En shaker eller stor glasburk

· En mortel eller en stöt

 

Gör så här:

1. Lägg mynta, socker och limeklyftor i en stor glasburk eller shaker. Använd en mortel eller en stöt för att muddla (krossa) ingredienserna tills myntan har frigjort sin smak och limejuicen har pressats ut.

2. Tillsätt rom och rikligt med krossad is till glasburken eller shakern. Skaka kraftigt för att blanda allt.

3. Häll blandningen i ett glas som är fyllt med mer krossad is.

4. Toppa med sodavatten och rör om försiktigt.

5. Garnera med en färsk mynta och lime.

 

Psst…

…för en mer oklassisk Mojito kan du testa att använda olika sorters frukt och bär i stället för lime, eller lägga till några droppar av en annan typ av sprit, som till exempel passionsfrukt eller hallonlikör.


Champagne Jacquart Mosaïque Signature Brut - 5 år av förfining

Champagne Jacquart Mosaïque Signature Brut - 5 år av förfining

October 16, 2023 1 minuters läsning

Fyllig, graciös och raffinerad - så kan man sammanfatta Champagne Jacquart Mosaïque Signature Brut som har fått mogna i hela 5 år. Under den perioden har vinet utvecklats för att nå sin fulla potential, och bubblorna har blivit ännu finare och mer förföriska...
Liquore Strega: En smakresa genom örtträdgårdar

Liquore Strega: En smakresa genom örtträdgårdar

September 22, 2023 2 minuters läsning

Tänk dig en kall höstkväll. Du sitter vid en öppen eld med en varm filt omkring dig, och i din hand håller du ett glas av Liquore Strega: En italiensk örtlikör som bär på en rik historia och en touch av magi...

Fee Brothers Bitters: En gamechanger

Fee Brothers Bitters: En gamechanger

April 12, 2023 2 minuters läsning

Bitters är en gamechanger för alla som älskar att experimentera i köket eller i baren. Dessa små flaskor med koncentrerade smaker kan göra en stor skillnad i dina drinkar eller maträtter, och de kreativa sätt som du kan använda dem på är nästintill oändliga...
Shanky’s Whip: Mörk och förförisk

Shanky’s Whip: Mörk och förförisk

April 05, 2023 2 minuters läsning

Saint Patrick's Day har redan passerat för i år, men det betyder inte att vi inte kan fortsätta njuta av en god irländsk drink. En dryck som verkligen sticker ut från mängden är Shanky's Whip - en mörk och förförisk Irish Whiskey Liqueur som är full av karaktär...