Tänk dig en kall höstkväll. Du sitter vid en öppen eld med en varm filt omkring dig, och i din hand håller du ett glas av Liquore Strega: En italiensk örtlikör som bär på en rik historia och en touch av magi.
Stregas örtlikör är inte som någon annan. Söt och eldig smak med framträdande örtkaraktär, inslag av citrusskal, kryddor och vanilj. Klar gul färg och en doft som tar dig till örtträdgårdar långt borta.
Den är skapad genom destillationen av inte mindre än 70 olika utvalda örter och kryddor som hittas över hela världen. Det är som att göra en resa genom Europas frodiga landskap, Centralamerikas doftande skogar och de mystiska trädgårdarna i Öst. Här finner man allt från Ceylonkanel till enbär från de italienska Apenninerna, och även mynta som växer längs floderna i Samnite-territoriet. Det är som att smaka på en bit av världen.
En av de mest iögonfallande egenskaperna hos Liquore Strega är dess klargula färg, vilket kommer från saffran som tillsätts för att ge likören sin unika karaktär. Likören genomgår dessutom en hemlig mognadsprocess på ekfat som balanserar ingredienserna perfekt. Med ett recept som har gått i arv under fem generationer är det som att låta tiden själv skulptera smaken till perfektion.
Historien bakom Strega är lika förtrollande som smaken. Strega betyder nämligen ”häxa” på italienska. Det sägs att staden Benevento, där likören föddes 1860, en gång var säte för häxornas riter. Enligt sägen samlades häxor från hela världen på natten runt ett magiskt valnötsträd och skapade en trolldryck som för alltid förenade par som drack den. Om likören bär på dessa magiska egenskaper och hemligheter eller inte är upp till var och en att avgöra, eller uppleva…
Recept
De flesta dricker Strega som den är, gärna med några kaffebönor i, eller med mycket is och pressad lime, lika magiskt som legenden… Men prova gärna i olika drinkar och cocktails, exempelvis en Strega Mule.
Du behöver:
- 5 cl Liquore Strega
- 1,5 cl färsk citronsaft
- 15 cl ginger beer
- Is
- Mynta och citron för dekoration.
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser.
- Häll upp i ett högt stabilt glas fullt med is.
- Garnera med färsk mynta och citron.
Sedan är det bara att njuta!