0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (exkl moms):
0:-
Totalt (inkl moms):
0:-

Chartreuse

I över 400 år har de Kartuseanmunkarna i Chartreux utanför franska Grenoble hållt sitt likörrecept hemligt för omvärlden. 130 olika örter sägs det innehålla men sanningen är väl bevarad inom murarna.

År 1605 fick Kartuseanmunkarna i klostret Vauvert utanför Paris en gåva av Francois Hannibal d’Estrées, marskalk hos kung Henrik den fjärdes artilleri. Gåvan var ett gammalt recept på ett elexir som sades ge den som drack det ett långt liv. Munkarna i Vauvert kunde bara utläsa brottstycken av det komplicerade receptet och skickade det därför till orderns huvudkloster ”La Grande Chartreuse i franska alperna. Här utvecklade klostrets apotekare broder Jerome Maubec 1737, det recept för ” Elixir Vegetal de la Grande-Chartreuse” som 1764 modifierades till grön Chartreuse som vi känner den idag.

År 1838 kompletterade munkarna sin gröna Chartreuse med en sötare form viken blev gul Chartreuse.

Idag är det endast två kartuseanmunkar, Dom Benoit och broder Jean-Jacques som känner till vilka 130 örter som receptet innehåller och i vilka proportioner de ska blandas. Varje år får de 18 ton av dessa levererade till klostret för likörtillverkningen. Dessa ska sedan torkas, krossas och blandas i olika omgångar innan de transporteras till destilleriet i Voiron.

Innan likören slutligen tappas på flaska får den mogna i ekfat från Ryssland, Ungern eller Frankrike i munkarnas enorma lagringskällare som sträcker sig 164 meter under marken. Efter cirka fem år på faten är det munkarna och endast de, som avgör om likören är tillräckligt mogen för omvärlden.

Chartreuse Cassis Likör, Frankrike , 179:- inkl moms
Chartreuse Elixir Vegetal Bitter, Frankrike
Chartreuse Grön 350ml Likör, Frankrike , 269:- inkl moms
Chartreuse Grön 700ml Likör, Frankrike , 549:- inkl moms
Chartreuse Gul Likör, Frankrike , 427:- inkl moms
Chartreuse Mûre Sauvage Likör, Frankrike , 179:- inkl moms
Chartreuse Myrtille Likör, Frankrike
Chratreuse Framboise Likör, Frankrike , 179:- inkl moms
Integritets och Cookie policy
Vi värnar om din integritet och för oss är det viktigt att du känner dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.
Vår hemsida använder cookies dels för att optimera hemsidans funktion och dels för att kunna läsa statistik. Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.
Välkommen till Fine Brands Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år